Opprinnelsen

Hirsch stiftet Hankattforeningen for å gjøre Ås til Norges beste studiested. Han stiftet Hankattforeningen for at både gemene og Kulturelle individer skulle få en flott studietid. Hirsch stiftet Hankattforeningen slik at gutter med potensiale skulle ha en arena hvor de kunne utvikle seg og bedre sine ferdigheter innen skriving, talekunst, damebedåring, ledelse, maktforståelse og medmenneskelighet. De skulle kunne arbeide på Karakteren med stor K for å bli herremenn med Kultur. Faderloftet skulle være et fristed hvor man kunne ta pause og bare nyte livets goder. Den gemene hop skulle få litt Kulturell underholdning i hverdagen, og ikke minst ha en mal til etterfølgelse. Hirsch så et behov for dette. Det var derfor vi ble stiftet helt tilbake i 1902 og det er derfor vi forsatt dyrker Kulturen den dag i dag.

Grunnleggeren

Johan Leuthäuser Hirsch stiftet Hankattforeningen i året 1902 da han ville skape en sosial ballast for de mannlige studentene på Den Høiere Landbruksskole. Han ble høyskolens første Direktør, som han også ble i foreningen. Johan Hirsch var en av de dyktigste talerne dette land har sett og han blir likestilt med Bjørnson. Det tviles på om noen siden har kommet på høyde med disse to.

Johan Hirsch
Johan Hirsch

Hirsch bygde Landbrukshøyskolen opp fra ingenting og den gikk fra et lite ukjent sted til et sted med stor ry og tillit.

I 1905 ble Hirsch tvunget til å gå fra sin stilling etter en disput med Landbruksministeren pga. utenomekteskapelige forhold, noe som var usømmelig på den tiden for en lærer. Hirsch søkte straks sin avskjed mens han sa til Landbruksministeren "Denne avgjørelsen vil koste også statsråden hans stilling!" Denne spådommen gikk fort i oppfyllelse. Dagen for hans avreise skulle han kjøre med hest og kjerre fra Ur-Bygget til togstasjonen i Ås. Elevene ville vise sin respekt for Høgskoledirektøren og spente av hestene og dro vognen selv. Det ble et langt fakkeltog hele veien til stasjonen før Hirsch sa farvel ombord på toget med ordene "Takk, takk! Takk for at dere har lyst opp for meg og varmet mitt sind! Husk nå på at dere alltid bærer fakkelen høyt!" Det var ingen tørre øyne den kvelden. Senere ble det reist en statue av Hirsch som skuer over Ur-Bygningen.

Siden den gang har Hankattforeningen stått som en eksponent for det dynamiske - for evnen og viljen til å trenge fram på nye veier der ortodoks fanatisme satte sperringer for menneskeheten. Joh. L. Hirsch er naturlig nok blitt foreningens høye beskytter.

Statuen av Hirsch ved NMBU. Her holder Direktøren tale på Nasjonaldagen hvert år.
Statuen av Hirsch ved NMBU. Her holder Direktøren tale på Nasjonaldagen hvert år.
© 2018 Hankattforeningen st.1902, Pentagonveien 1, 1430 ÅS
Drevet av Webnode
Lag din egen hjemmeside gratis! Denne nettsiden ble laget med Webnode. Lag din egen nettside gratis i dag! Kom i gang